Mieza Shaklee

Apakah makanan yang mengandungi zat B sebenarnya?

Antara makanan yang mengandungi vitamin B ialah gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang lengkap atau nama lainnya ialah B Kompleks terdiri daripada lapan (8) vitamin B.

Apakah B-Complex?

B complex terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1),riboflavin (B-2),niacin(B-3),pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin.

Apa kebaikan vitamin B-complex sebenarnya?
Banyak keperluan vitamin B complex ini, antaranya ialah untuk mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein, Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina, menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.
Apa kelebihan vitamin B complex Shaklee?

Selain lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B , vitamin B Complex Shaklee dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat lagi asid Folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah. Namun begitu Shaklee telah menghasilkan suatu selaput asid folik yang unik ntuk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan.Teknologi berpaten ini adalah ekslusif bagi Shaklee. Secara ringkasnya Vitamin B yang lebih baik mempunyai ciri2 berikut :

Sistem penyerapan bioaktif berpaten
 •         Kesemua lapan (8) jenis vitamin B yang di perlukan termasuk Biotin
 •         Peningkatan penghantaran zat
 •         Tablet mudah ditelan
Siapa sebenarnya yang perlu B-complex?

Semua individu perlukan vitamin B... 
 • Terdedah kepada sinaran matahari
 • Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
 • Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
 • Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan yang dilakukan.
 • Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
 • Mereka yang nak nampak cantik dan muda
 • Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
 • Wanita yang mengambil pil perancang

Maka, jika anda mempunyai kekangan dalam memastikan pengambilan vitamin B yang lengkap, cubalah amalkan pengambilan suppliment B-Complex ini.


B-complex gemukkan badan?

Salah pendapat tu... Salah satu fungsi B-Complex ialah menukar makanan kepada tenaga. Tahukah anda selepas kita mengambil makanan kita akan merasa mengantuk disebabkan metabolisma sedang bertungkus lumus menjadikan makanan kepada tenaga, pada waktu ini B-Complex sedaya upaya menukar makanan kepada tenaga dengan segera.

kenapa ramai yang menganggap B-COMPLEX menggemukkan???

ini kerana B-Complex dimakan sewaktu perut kosong. tiada apa yang nak diitukar kepada tenaga menyebabkan zat-zat lain turut diambil..sebab tu kita akan berasa lapar dimana badan kita memberi signal bahawa B Complex memerlukan makanan untuk diproses menjadi tenaga.

Oleh itu B Complex sepatutnya dimakan selepas waktu makan atau sebelum makan B-complex perlulah mengisi perut dahulu.

Jadi, siapa kata B-Complex menggemukkan...malah ia menguruskan kita sekiranya kita makan dengan cara yang betul...kesimpulannya, amalkanlah cara pemakanan  vitamin dengan berilmu =)


Mieza Shaklee
         <ID No: 890282>1 Response
 1. salam..
  mohon izin share ea. tq


Catat Ulasan